Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Whiskey világa

J&B RARE WHISKY BLENDED MALT

Közepes testes,kiegyensúlyozott ital.Ízében bogyós gyümölcsök és kevés karamell bontakozik ki.Rövid lecsengése tölgyes,füstös kraktert rejt. Citrusos illatok, kelemes diós,malátás jegyzetek és száraz fás karakter jellemzi.

MONKEY SHOULDER BLENDED MALT

A Monkey Shoulder a William Grant&Sons terméke. A whisky neve a régi whiskygyártók egy ismsert betegségére utal. A malátát anno lapátokkal rakodó munkások a féloldalasan, görnyedten végzett lapátolástól a válluk eltorzult, úgynevezett majomválluk lett. Innen ered a név. A Monkey Shoulder a skót felföldről származó blended malt, melyet három speyside-i lepárló single malt keverékéből alkotnak meg.  A palackokon feltüntetésre kerül, hogy hányadik hordóból származik az adott palack.

GLENLIVET 15 YEARS SINGLE MALT

A Glenlivet 15 éves változata igazi különlegesség. A maláta whiskyk egy részét frissen készített francia limousine tölgyből készült hordókban érlelik az érlelés utolsó időszakában, melytől harsány, pikáns ízeket kap, ami egyáltalán nem hasonlítható a többi maláta whiskyhez. Ezt a whisky-t Francia limuzintölgy hordókban érlelték az érlelési eljárás utolsó szakaszában, aminek a nyomai minden jellegében felfedezhetőek. A whisky illatában mogyorós, fűszeres jegyeket találunk, feketebors fedezhető fel benne. A 15 éves Glenlivet színe sötétebb, mint a 12 éves Glenlivetnek, borostyánra emlékeztet. Íze gazdag, parfümösen édeskés, az illatában felfedzhető mogyoró is fellelhető a háttérben. Az utóíze nagyon gazdag.

GLENLIVET 18 YEARS SINGLE MALT

A The Glenlivet lepárló a Highland-régió azon területén fekszik, amely az 1800-as évek elején híres volt csempészeiről és több száz illegális szeszfőzdéjéről. Ezt az időszakot az 1823-as szeszengedélyezési- és adótörvény zárta le, amely rendezte a whiskyfőzdék helyzetét is, és megalapozta a skót whiskyipar későbbi virágzását. George Smith egyike volt azoknak, akik elsőként váltották ki az engedélyt és kezdtek hivatalosan is whiskyfőzésbe. Lepárlójának a Glenlivet nevet adta, ezt később a The Glenlivet névre változtatták, ezzel különböztetve meg számtalan olyan üzemtől, amely szintén ezt a nevet használta. A The Glenlivet ma már a legnépszerűbb single malt whiskyk közé tartozik világszerte. Ez a 18 évig érlelt whisky a Glenlivet sorozat keserédes tagja, melyet a hibátlan elegancia és az ízek tökéletes egyensúlya jellemez. A Glenlivetre jellemző érett, gyümölcsös jegyeket jól kiegészítik a tölgy szárazabb hatásai. Remek étkezés utáni ital.

GLENLIVET NÁDURRA OLOROSO MATURED SINGLE MALT

A Glenlivet Nàdurra tőzegelt kiadása mellett létezik egy nem füstös változat is: íme, a Glenlivet Nàdurra Oloroso, amely első töltésű Oloroso sherryhordóban érlelődött. Aszalt gyümölcsös, kellemesen fűszeres jegyek fedezhetők fel benne a könnyed gyümölcsös Glenlivet- stílus mellett. Hordóerősségen érkezik, fogyasztásakor pár csepp víz hozzáadása javasolt, amely egyúttal az aromákat is szélesebbre nyitja.

JOHNNIE WALKER GREEN LABEL BLENDED MALT

A Johnnie Walker Green Label újraértelmezésében Skócia mind a négy szegletéből találunk single maltokat, azonban itt egyértelműen a tőzeges, fűszeres karakteré a főszerep, amit a Caol Ila biztosít ehhez a blended malthoz. "Pure Malt" whisky, azaz kizárólag tizenöt éves érlelésű malátawhiskyk házasításával készül (azaz a blended skót whiskykkel ellentétben nem tartalmaz gabonawhiskyt!). Már színvilágából sejthető, hogy öszzetett ízvilága a természet lágy érintését, az eső utáni erdő izgalmas illatkompozíciójáit varázsolja poharunkba.

GLENFIDDICH 12 YEARS SINGLE MALT

Kiegyensúlyozottan fűszeres, gazdag whisky ízvilág. A Glenfiddich a világ legkedveltebb single malt whiskyje, igazi ínyencek itala, mindazoké, akik a legkiválóbb minőséget keresik. A hosszú érlelést igénylő, egyszerre csak szerény mennyiségben előállítható single malt whiskyben a mesterség minden fortélya megtestesül. A Glenfiddich pedig szerénység nélkül állíthatja, hogy egyszerűen a legjobb! Évről-évre számtalan díjat nyer az International Wine&Spirit versenyeken. Sikerét a 2003-as "Best of the Best" cím elnyerése koronázta meg, amellyel a legjobb single malt whiskyként tüntették ki a Glenfiddich 12 éves változatát. A máig családi tulajdonban lévő Glenfiddich lepárló, mára már klasszikus, lekerekített háromszögű palackjai világszerte a 'single malt whisky' szimbolikus megtestesítőjévé vált. A későbbi rajongók jelentős részének a Glenfiddich 12 éves verziója adja a 'kezdő lökést', hogy alaposabban elmélyüljön a single maltok végtelenül gyönyörteljes világában.

GLENFIDDICH 15 YEARS SINGLE MALT

Talán a különleges solera technológia miatt, biztosan állítható, hogy az egyik legszofisztikáltabb Glenfiddich whisky a 15 éves. Tulajdonképpen ez egy vatted malt (házasított) whisky, amit 3 különféle hordó típusban érlelt Single maltból házasítottak. Az amerikai tölgy hordóknak köszönheti az édes jegyeket, míg az Európai tölgy inkább a sherrys, mazsolás ízvilágot hozza be. Míg végül az újtöltésű amerikai hordóktól markáns, vaniliás jegyet kap a whisky. A különleges Solera technológia azt jelenti, hogy mindig csak a felére ürítik a hordókat, majd újratöltik, ezzel fantasztikus mélységet kölcsönözve az italnak. A különleges Solera technológia azt jelenti, hogy mindig csak a felére ürítik a hordókat, majd újratöltik, ezzel fantasztikus mélységet kölcsönözve az italnak.

GLENFIDDICH 18 YEARS SINGLE MALT

A Világ legtöbbet díjazott whisky-je! Előállítása kis tételekben történik, ezért minden egyes kiadás egyedi és kivételes minőségű. A Glenfiddich lepárlónak ebben a 18 éves italában a spanyol Oloroso édessége és az amerikai hordó tölgyessége kapcsolódik össze. A kétfajta hordóban érlelt nedűket hatalmas keverőkádakban házasítják egymással. A gazdag és érett aromák keveredése által egy kivételesen tiszta, a narancs, fűszeres alma és robosztus tölgy ízeiben bővelkedő csodálatos whisky születik. Előállítása kis tételekben történik, ezért minden egyes kiadás egyedi és kivételes minőségű. A Glenfiddich lepárlónak ebben a 18 éves italában a spanyol Oloroso édessége és az amerikai hordó tölgyessége kapcsolódik össze. A kétfajta hordóban érlelt nedűket hatalmas keverőkádakban házasítják egymással. A gazdag és érett aromák keveredése által egy kivételesen tiszta, a narancs, fűszeres alma és robosztus tölgy ízeiben bővelkedő csodálatos whisky születik. 

GLENFIDDICH IPA EXPERIMENT SINGLE MALT

A Glenfiddich még tavaly jelentette be, hogy elkészít és kiad néhány kísérleti palackozást, amelyekkel némiképp színesíteni szeretné a skót whiskykről a fogyasztókban élő képet. Az IPA Experiment whisky ennek a kezdeményezésnek az egyik gyümölcse, és mi tagadás, egy valóban ritka és különleges single malt kiadás. Megalkotása Brian Kinsman keverőmester újító, kísérletező kedvét (és persze tehetségét) dicséri, aki egy helyi szakemberrel, a Speyside Craft Bewery sörfőzőmesterével, név szerint Seb Jones-szal együtt dolgozta ki a Glenfiddich whisky korábban kézműves IPA sört tartalmazó hordókban való érlelésének technikáját. Az eredmény egy pikáns és fantasztikus alkotás, amelyben a Glenfiddich megszokott ízjegyei kiegészülnek a citrusos és komlós jegyekkel és aromákkal. A megfelelő hordók kiválasztása ez esetben épp olyan fontos, mint az erre legalkalmasabb whiskyk megkeresése. Brian és Seb fantasztikus munkát végeztek, nemcsak az első IPA hordóban érlelt whiskyt hozva létre, de rögtön egy valóban briliáns ízvilágú italt teremtve. Nem mondhatunk mást, aki szereti a telt, szinte harapható aromákat, szereti a whiskyt, és szereti a kézműves söröket, az mindenképp próbálja ki a Glenfiddich IPA Experiment whiskyt.

GLENFIDDICH SINGLE MALT PROJECT XX

Glenfiddich kísérleti sorozatának második kiadása igazán érdekes módon született. Itt nem egy szakértőre bízták a whisky megalkotását, hanem rögtön húszra. A Glenfiddich megkérte 20 nagykövetét, hogy válasszák ki kedvenc hordójukat a lepárló raktárából. Ezen hordók tartalmából készítette a Glenfiddich keverőmestere, Brian Kinsman ezt az új, kísérleti whiskyt, amely a Project XX. nevet kapta. Ez a whisky valóban komplex, hiszen az alkotói között a legkülönfélébb hordókban érlelt párlatok találhatóak. A különböző jellegű whiskyk persze nagyon eltérő karakterekkel bírhatnak, keverésük épp ezért igényel nagy szaktudást, így, bár ez a különleges ital a 20-as számot kapta, mintegy emlékeztetőül a születési körülményeire, de épp így elnevezhették volna Brian Kinsman-ról is.

BALVENIE 12 YEARS SINGLE MALT

A Grant család tulajdonában álló Balvenie erőssége - a saját nevelésű árpán és a lepárlás hagyományos technológiáján túl - a jelenlegi keverőmester, David Stewart által nagy szakértelemmel és tapasztalattal, a világ minden részéről kiválogatott hordók alkalmazása. A Balvenie 12 Years Single Barrel igazi „egyhordós” palackozás, vagyis mindig csak egyetlen egy hordó tartalmát palackozzák le, nem keverik azokat egymással. A palackon feltüntetésre kerül a hordó azonosítója. Mivel a különböző érleléseknek megvan a maguk egyéni karaktere, ezért az egyes palackozások kismértékben eltérhetnek egymástól. Ezt a whiskyt első töltésű bourbon hordóban érlelik, vagyis az eredetileg bourbon whiskey érlelésére használt hordókba első alkalommal töltöttek skót whiskyt. Figyelemre méltó alkotás, limitált példányszámban.

BRUICHLADDICH THE CLASSIC LADDIE SINGLE MALT

Barnett Harvey 1881-ben építtette meg a Bruichladdich lepárlót, majd öt év múlva a Bruichladdich Lepárló Céget is megalapította. Az Isley hegység lábánál fekvő lepárló folyamatosan kamatoztatja az anyatermészettől kapott ajándékait, ezért a „Laddie-t” – mint ahogy emlegetik –, a leggyümölcsösebb és a legleleményesebb Islay szigeteki maláta feldolgozóként ismerik. Bár a második világháború idején be kellett zárni, 1961-ben újra kinyitott, és miután Jim McEwan 2000-ben megvette a helyet, a termelés is újraindult. A lepárló ma már ismét nagyon híres, ezért a tulajdonosok biztosítottnak látják „Laddie” jövőjét a piacon. A Bruichladdich Barley Classic Laddie Whiskyben, ebben a skót single malt italban igazán megérezhető a lepárlóra jellemző virágos és elegáns karakter. Ez teljes egészében skót árpából készül, és amerikai tölgyhordóban érlelődik.

BRUICHLADDICH ISLAY BARLEY SINGLE MALT

Ezt a whiskyt teljes mértékben Islay szigetén készítették. Az árpa feldolgozása, a lepárlás, az érlelés és a palackozás eddig is a szigeten történt. A minél nagyobb hozamok elérése érdekében azonban napjainkban a lepárlók egyre inkább a világpiacról szerzik be a nyersanyagot. Háttérbe szorul ezáltal a terroir, a valódi értelemben vett hely: a termővidék fontossága. Ebben a whiskyben ezt a hiányosságot is pótolják. A zord klímájú, sziklás, tőzeglápos szigeten nem sok hely van, ami alkalmas növénytermesztésre. Ezt a whiskyt 2010-ben desztillált párlatokból alkották meg, a hozzá való árpát pedig a Coull, Crauch, Dunlossit, Island, Mulindry, Rockside, Starchmill és a Sundrland helyi farmokról szerezték be, frissen az aratás után. Az Optic és Oxbridge árpafajtákat 2009 őszén vetették. Bourbon és francia boroshordókban érlelték. A tőzegmentes árpából készült párlatot a lepárló tengerparti raktáraiban érlelték, majd 50 fokra beállítva, nem hűtve szűrve palackozták. Ezt az "islay-whisky programot" teszi teljessé a Laddie azon kezdeményezése, hogy a szigeten - az I. világháborút követően - újra árpát termesszenek. Ez a mostani időszakban 800-1000 tonnát jelent évente, a negyedét a viktoriánus korabeli termésmennyiségének. 

TALISKER 10 YEARS SINGLE MALT

A Skye szigeten egyetlen lepárló működik, ahonnan a Talisker különleges ízű maláta whisky származik. 1831 óta a lepárlóüzem kizárólag tiszta maláta whiskyk készítésével foglalkozik. A 10 éves Talisker Single Malt whisky klasszikus maláta whisky, mely a Skye sziget nyugati partjáról származik. Az ital 45,8 % alkoholtartalommal, sós, fűszeres karakterrel bír. Szúrósan hangás illatú, de utal a környezetében található tengeri moszat illatára is. Teljes aromájú, megkülönböztető tőzegízzel. A jól kiegyensúlyozott, könnyen édeskés aroma a szájpadláson melegen és gazdagon robban, majd hosszan elnyúlik. 10 éves korában kerül palackba. A Johnnie Walker és Drambuie alkotóeleme.

JURA JOURNEY SINGLE MALT

A Jura Journey Malt a gyártó új, Signature sorozatának tagja. A Jura Journey nem kormeghatározott palackozás, érlelése amerikai fehér tölgy bourbon hordókban történik. Kellemes, könnyen iható, közepesen füstös whisky, amely kiváló amolyan hétköznapi, esti kortyolgatásokhoz. Aromájában a vanília, citrus és karamell érezhető. Az Isle of Jura Distillery alapsora teljesen megújult a 2018-as évben, külsőre és belsőre egyaránt. A korábbi négy helyett immár öt tagot számlál az alapsor, amelynek belépőszintű, korjelölés nélküli tagja a Journey. Egy utazás kezdete ez a térség single maltjaival ismerkedőknek. Teljes időben amerikai tölgyhordós érlelésű, gyümölcsös és egyben enyhén füstös jegyekkel bíró whisky.

GLENMORANGIE 10 YEARS ORIGINAL SINGLE MALT

Az Original jelzőt kiérdemlő whisky képviseli azt az elegáns, feledhetetlen minőséget, melyet a Glenmorangie tartomány sajátja. A 10 éves Glenmorangie Original Single Malt whisky a legkiválóbb fehér tölgyfahordóban érlelt skót whisky-k házasításával születik meg. A 10 éven át tartó "ex-bourbon" hordókban történő érlelés eredményeként megszületik ez a tökéletes whisky, melynek édes íze és összetettsége utánozhatatlan. A végeredmény egy érett ital, puha, lágy és krémes jegyekkel, melyet a vanília fűszeressége, a virágokra emlékeztető aromája még ellenállhatatlanabbá tesz.

MACALLAN AMBER

MACALLAN 15 YEARS TRIPLE CASK SINGLE MALT

A Macallan kiváló Speyside lepárló, mely mindig a legmagasabb minőséget képviselte. Kínálatuk rendkívül széles, melyben az évjárat megjelölés nélküli izgalmas finishelésekkel rendelkező tételek mellett meghatározott érlelésű kiadásait is élvezhetjük. Ezek közül az egyik nagy kedvencünk a Macallan 15 éves Single Malt kiadása. A 2018-as évek közepén a korábban forgalomba lévő Fine Oak kiadást –mely érlelése egy hordóban történt – felváltotta a Macallan Triple Cask 15 éves tétele, mely immár 3 különböző hordóban érlelődik a tökéletesség elérése végett. A minimum 15 évig whisky érleléséhez európai ex-sherry, amerikai ex-sherry, valamint amerikai ex-bourbon hordókat használnak. Az eredmény egy rendkívül gazdag, komplex és aromás whisky, melyet örömmel emelünk szájunkhoz.

DALMORE 12 YEARS HIGHLAND MALT

A Dalmore whisky gyártása 1841-re nyúlik vissza. Mindmáig Észak-Skóciában, az Averon folyó mentén található Dalmore Distilleryben készül. A lepárló első osztályú árpaföldek szomszédságában fekszik, a Loch Morie tó kristálytiszta vízét a folyó szállítja a lepárlóba. A Dalmore kézzel válogatott, új amerikai fehértölgy hordókban, tanninban gazdag spanyol sherrys hordőkban és eredetileg Bourbon érlelésére használt amerikai tölgyfahordókban érleli italait. Az érlelés 12 évig tart, aminek a végén egy összetett, fenséges ízvilágú whiskyt kapunk. Dalmore jelentése: legelő. És valóban, a Felföld gazdag legelői között terül el az öreg lepárló, amelynek szimbóluma az arany szarvas! A Dalmore lepárló 1839 óta ugyanazzal a hagyományos módszerrel gyártja az azonos minőségű 'Highland Malt Whiskyt'! 12 éven át, nagy türelemmel érlelték az italt, és a folyamat második felében a bourbonhordókat felcserélték 500 literes spanyol sherryhordókra. A kitartó munka mindig meghozza a gyümölcsét. A 12 éves Dalmore 2001-ben a Nemzetközi Bor és Alkohol Versenyen aranyérmet nyert!

LAPHROAIG 10 YEARS SINGLE MALT

Számtalan ikonikus Islay-dram kering a köztudatban, mégis bajban vagyunk, ha egy igazán karakteres tételt szeretnénk megkóstolni, mert a bőség zavara könnyen elbizonytalaníthat minket. A döntést megkönnyíti az egyszerre stílusos és füstös, a tengeri ízeket fenségesen felvonultató 10 éves Laphroaig, ami kihagyhatatlan az igényes whiskyrajongók számára! Az Islay régió jellegzetes füstös, tőzeges karakterét kiválóan reprezentáló Laphroaig whisky, a single malt rajongók egyik leggyakoribb választása. A Laphroaig nem csak egy különlegesen magas minőségű és egyedi ízvilágú whisky, de egy legenda is egyben. A Laphroaig szerelmesei számos országban rajongói klubokat hoztak létre és magának a gyárnak is van egy "Freind of Laphroaig" (a Laphroaig Barátai) elnevezésű társasága. Ennek mindenki tagja lehet, aki legalább egy üveg Laphroaig whiskyt vásárol és regisztrálja magát a cég honlapján  - www.laphroaig.com -  az üvegen vagy a dobozon található vonalkód alatti számsor megadásával, vagy postán a palack mellett található kis kérdőívecske kitöltött részének és az üveget (dugót) lezáró fém fóliának az elküldésével.

LAPHROAIG SELECT SINGLE MALT

A Laphroaig portfólióhoz nem rég csatlakozott whisky, amely többféle hordós érlelésből van kikeverve. Van benne Oloroso és Pedro Ximenez sherry, bourbon érlelésére nem használt fehér amerikai tölgy, Quarter cask, és első töltésű bourbon hordós érlelés is. Jó kis szelekció, nemde? Például érdekes lenne összekóstolni az alap 10 évest és a Quarter Cask-et ezzel a verzióval, hogy vajon milyen befolyással van a Laphroaig igen határozott karakterére a különböző hordós pihentetés. A Laphroaig lepárlót, mint családi vállalkozást 1810-ben alapította meg a Donald és Alexander Johnston testvérpár Islay szigetén. Ez egészen 1954-ig a Johnston család birtokában volt, majd hosszabb ideig Allied Domecq vezette, aki single malt gyártására használta a helyet. A lepárló 2005 óta az Egyesült Államok Fortune Brands Inc vezetésével működik. A gyárra jellemző egyedi karakterek az erőteljes tőzeges füstölésnek köszönhetőek. A Laphroaig Select whisky a nevét a speciális válogatásának köszönheti. Ez jelzi, hogy az ital az amerikai és az európai hordók összhangját hozta létre, a különleges érlelésnek hála mindkettő egyedi karakterét érvényesítve.

KILCHOMAN MACHIR BAY SINGLE MALT

A Kilchoman's Machir Bay egy kiváló single malt skót whisky Islay szigetéről. A párlat nagyjából hat évig érlelődött első töltetű bourbon hordókban, majd Oloroso sherry-s hordókban kapta meg a végleges aromáját. Mindez egy kiegyensúlyozott jelleget biztosít a whiskynek, kiemelkedő vaníliás, könnyű gyümölcsös és meleg tőzeges, füstös ízekkel. Kifejezetten jól iható, finom, kellemes arányú whisky, bátran ajánljuk profi és a kategóriával még csak most ismerkedő fogyasztóknak is. Az Islay sziget legszebb partszakaszáról elnevezett italt különböző korú (10 év alatti), bourbon és sherry hordóban érlelt whiskykből alkották. A kitűnően sikerült, kerek, krémes whisky nagyon kellemes füstös aromákkal bír. A minden évben kiadásra kerülő Machir Bay által nyomon követhetjük, hogy fejlődik ez a fiatal malt az évek múlásával. Islay-rajongóknak különösen ajánljuk! A 2015-ös Spirits Business Whisky Masters versenyen a legjobb lett kategóriábában (Islay maltok 12 év alatt), így több olyan nagyágyút is maga mögé utasított, mint a Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg stb. A Machir Bay-en kívül a Loch Gorm és a 100% Islay is arany érmet kapott! Ezek után 2017-ben egy ezüstéremmel jutalmazták az italt az IWSC-n (International Wine & Spirit Competition)! 2019-ben pedig a San Francisco World Spirits Competitionön lett ezüstérmes. Már csak a Te elismerésedre vár! Vigyél haza és bonts ki egy palackkal és élvezd a Islay szigeti füstösség melengető élményét!

ARDBERG 10 YEARS SINGLE MALT

A több mint 200 éves skóciai Ardbeg termékeire sokan úgy tekintenek, mint amelyek legjobban tükrözik a vad Islay lelkét. Ezek a whiskyk a tőzeges és a füstös aromák szerelmeseinek készülnek. Az Ardbeg 10 Year Old nem véletlenül örvend komoly hírnévnek, nem véletlenül tartják talán a legjobb minőségű belépő szintű single malt whiskynek a piacon. Természetes, édes maláta, visszafogott de érezhető tőzeg és jellegzetesen füstös aromák szinte tökéletes egyensúlya jellemzi ezt az italt. Nem véletlen, hogy az Ardbeg 10 éves változata oly sok elismerést kapott, köztük arany medált a San Francisco-i World Spirit Awards versenyen és a 2015 évi World Whisky Awards megmérettetésen is.

LAGAVULIN 16 YEARS SINGLE MALT

Ez kérem egy valódi 95 pontos whisky! Sőt! Saját véleményünk szerint az egyik legjobb. A Lagavulin egy kelta szó, aminek jelentése "a völgy, ahol a malom van". A lepárlót, ami a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb single malt whiskyjét gyártja 1816-ban alapította bizonyos John Johnston. A Lagavulin single malt iránt oly nagy a kereslet világszerte, hogy a gyár 3 műszakban dolgozik a hét minden napján és gyakorlatilag minden cseppjét az itt készülő párlatnak single malt whiskyként palackozza le. (Ez alól csak az a kis rész kivétel, ami a White Horse nevű blend gyártásához használnak fel.) A 16 éves Lagavulin egy igazi klasszikus Islay whisky, a régió összes jellegzetességével! Nem véletlenül a Diageo válogatásában is ez a whisky képviseli az Islay régiót! Aki egyszer megkóstolta, nem tudja feledni édesen krémes füstösségét és mindig hiányérzete lesz, ha nincs otthon legalább egy palack ebből a csodálatosan kifinomult italból...

BUSHMILLS 10 YEARS SINGLE MALT

Az ír lepárlási tradíció jegyében a Bushmills 10 éves változata háromszoros lepárlással készült, ezután pedig 10 évig Bourbon tölgyfahordóban érlelve nyerte el édesen örvénylő ízeinek végső kiteljesedését. A copper pot stillben születő aranysárga párlat édes és fűszeres fortissimókkal nyűgözi le az ír whiskey rajongóit. A Bushmills Írország, (s a világ) legrégebbi törvényes szeszfőzdéje, egyben egyetlen működő lepárlója, amely vendégeket is fogad.  2008-ban ünnepelte 400. évfordulóját. 10 éves single maltjának lágyságát, gyümölcsösségét a háromszoros lepárlás és a nem tőzeges hőkezelés adja. Ismerős, jellegzetes négyszögletű palackjáról azt gondolnánk, hogy legalább olyan öreg, mint a lepárló maga, pedig csak 1987-ben került először palackba.

TEELING SINGLE MALT

Ez a single malt öt különböző hordó érleléséből született. Van sherry, portói, madeira, fehér burgundi, és cabernet hordóban érlelt párlat is a blendben. Mindemellett nem hűtve szűrt, tehát aromákban különösen gazdag. Egy igazi, kis mennyiségben kiadott ír single malt, ahol a palackok címkéjén feltüntetésre kerül hogy melyik palackozásból származik. Valóban kivételes ital, amely kicsit eltér az ismert sztenderdektől, de ezt nagyon jól teszik. A cég jelmondata: „Merj különbözni!” nagyon is jó útmutatást jelent, bizonyíték erre, hogy a Teeling Whiskey-i immár több mint 70 díjat nyertek a különböző versenyeken, csak 2015-ben 9 darab  aranyérmet vittek haza.

WRITER'S TEARS COPPER POT

A Writers Tears Copper Pot Whisky egy könnyű, édes ír whisky, amelyet single pot és single malt whiskyk keverésével készítenek. Az ital így mézes, gyümölcsös jegyeket kap. Csodálatosan könnyű inni, nagyszerű bevezetést jelentene az ír whisky-k világába. Fontos megemlíteni, hogy írók nem avatkoznak a whisky készítésébe, tehát a könnyeik nem találhatóak ebben a whiskyben. Könnyeket inkább akkor ejtenek, ha a fogyasztás során kiürül a palack. A Writer's Tears Copper Pot Still single malt (40%) és single pot still whiskeyk (60%) egyedi kombinációja. Háromszor párolják le, tőzegmentes árpából készítik, és olyan amerikai tölgyfahordóban érlelik, amelyben előtte bourbon whiskey volt. Az International Spirits Challenge versenyen aranyérmet nyert. Ezen kívül az egyik legmagasabb ír pontszámot (93) kapta Jim Murray Whisky Bibliájában, aki így írt róla: "egy nagyon szokatlan ír whiskey, amely 100 évvel visszarepít minket, azokba az időkbe, amikor a fűszeres pure (single) pot still whiskeyket a virágosabb single maltokkal házasították".

JAMESON

A Jameson a világ legnépszerűbb ír whiskeyje, és régóta bérelt helye van a top 100-as whiskyk listáján (ahol a Jameson az egyetlen ír whiskey). Ha egy kvintesszenciális ír blendre szomjazunk, akkor a klasszikus Jameson a legjobb választás. Már Jim Murray 95 pontos ajánlása, a Liquid Gold Award is elég sokatmondó a 2014-es Whisky Bibliában, azonban még árnyaltabbá válik a kép, ha belegondolunk, hogy sokaknak egyből ez a parádés párlat jut az eszébe, amint szóba kerülnek a fajsúlyosabb, csúcsminőséget képviselő ír whiskey-k. Kevesen tudják, de a legfelkapottabb ír blend egy skót családhoz köthető, hiszen Jamesonék Skóciából tették át a székhelyüket Írországba. Egy merész és bevállalós família voltak, ami jelképesen a Jamesonok ősi címerében is megjelenik: mindent Sine Metu, azaz „félelem nélkül” tettek: a 17. században a skót tengerparton fosztogató kalózokkal is bátran felvették a küzdelmet.

JAMESON SAKMATES IPA EDITION

A Jameson mindig is híres volt arról, hogy nem marad meg a jól bevált úton, hanem újabb és újabb ízekkel és eljárásokkal próbálkozik. Az egyik ilyen izgalmas kísérlete a Jameson Caskmates Whiskey volt, mely stout sörös hordós érlelés kapott. A 2018-as évben új termékkel bővült a család és megjelent a Jameson Caskmates IPA Edition whiskey, mely a nevéből is sejthetőek Irish Pale Ale (IPA) típusú sör hordójában érlelt kiadás. És, hogy mit keres az IPA és a whiskey egy hordóban? Az IPA-nak köszönhetően a whiskeyben megjelennek az IPA komlós jegyei, virágos vonásai, citrusos jellege, melyek külön-külön és együtt is különlegessé teszik az italt. A kézműves (kraft) sörök forradalmából a whiskey sem maradhatott ki. Ha szeretné meglepni egy különleges ír whiskey-vel barátait, akkor a Jameson Caskmates IPA Edtion whiskey bizosan kiváló választás lesz.

JAMESON CASKMATES STOUT EDITION

A Jameson neve sokak számára egyenlő AZ ír whiskyvel. A különleges, háromszori lepárlás, és a legjobb minőségű alapanyagból készült whisky méltán híres és kedvelt. Azonban tudjuk, a whisky esetében igen sokat számít az érleléshez használt hordó is. A Jameson Caskmates ebből a szempontból igazán különleges termék. Érleléséhez olyan hordókat használnak, amelyekben előzőleg írország másik nemzeti italát, az édes és malátás stout sört tárolták. Méghozzá a jó nevű, Wells sörgyártó termékeit. A termék úgy született, hogy a sörgyártő kért kölcsön néhány hordót a Jamesontól, amelyek aztán visszakerülve felkeltették a whiskygyártó figyelmét is, és a próbák igen pozitív és finom eredménnyel zárultak. Így a két nemzeti ital ebben a termékben egyesült. Elkészült a Jameson Caskmates. Az eredeti Jameson whisky e változatát azóta is Franciscan Well hordókban érlelik újra. Az eredmény egészen különleges, kicsit sötétebb színű, mint a megszokott Jameson whiskyk. Mindenképp kipróbálandó, könnyen új kedvencünké válhat.

JAMESON CRESTED

A Jameson jellegzetes, hármas lepárlással készült termékeiről tudjuk, hogy blendelt whisky-k. A Jameson Crested változat két ponton is eltér az alap Jameson whiskytől. Egyrészt a blend nagyobb arányban tartalmaz kisüsti párlatot, így íze édesebb mint az alapváltozaté. Másrészt érlelése Sherry-s hordókban történik, amelyek a whisky részére gyümölcsösebb, csokoládésabb, édesebb, kifejezetten meleg aromákat biztosítanak. Az eredmény egészen lenyűgöző, a kifinomult, de alapvetően azért kicsit férfiasabb, szigorúbb whisky itt egy kifejezetten fűszeres, édes formában jelenik meg, igazán finom és nagyon kifinomult whiskyt lelünk a palackban. Ajánlott minden whiskykedvelőnek, de azoknak is, akik inkább az édesebb, szinte már likőrszerű italokat kedvelik, számukra ez a whisky épp alkalmas első lépés lehet a komolyabb italok világába vezető úton.

JAMESON BLACK BARREL

A Jameson termékek a háromszoros lepárlásról ismertek. Ennek köszönhető a harmonikus, letisztult, kiegyensúlyozott, mégis aromákban gazdag ízviláguk. Azonban lehetnek olyanok, akik számára az ízekből sosem elég. A Jameson Black Barrel kiadása az ő számukra kínál egyedülálló élményt. A jól ismert Jameson Selecthez képest a kész gabonapárlatot ez esetben nem egyszeresen, hanem kétszeresen kiégetett barrique hordóban érlelik, így a megszokotthoz képest jóval testesebb és füstösebb hatást érve el. Ráadásul a gabonapárlatot két fajta hordóban, bourbon és sherry hordókban is érlelik. A két hordóban történő érlelésnek és az erős barriqueolt hatásnak köszönhetően hihetetlenül zamatos, tényleg szinte harapható, gazdag és telt whiskyre lelhetünk a Jameson Black Barrel-t kóstolva, amely a megszokott Jameson aromákat újabb, erősebb ízekkel párosítva minden whiskykedvelő számára figyelemre méltó tipp lehet.

GREEN SPOT SINGLE POT STILL

A Mitchell & Son borkereskedés által ’Pat whiskey’ néven gyártani és forgalmazni kezdett whiskey palackján eredetileg egy ember volt látható zöld háttérrel. Erről a jellegzetes címkéről kapta a nevét később ez a kiváló ital. Green Spot annyit tesz: zöld folt, paca. Ma már az Irish Distillers központi, Midletonban lévő gyárában készítik, de kereskedelmi forgalmazása továbbra is a független borkereskedő társaság tulajdonában maradt. A Jim Murray által is igen magasra értékelt ital ún. single pot still whiskey, amelynek készítése során a malátázott árpa mellett nem malátázott (zöld) árpát is felhasználnak. A rézüstben történő háromszori lepárlás után, egy részét (kb. az egynegyedét) sherry, másik részét bourbon hordóban érlelik, majd néhány év elteltével házasítják a két érlelést (összeöntik és tovább érlelik). Átlagosan 8-9 év érlelés után, limitált példányszámban palackozzák.

KURAYOSHI PURE MALT

A Kurayoshi Distillery Honshu szigetének délnyugati részén található a Tottori prefektúrában és 1910-ben alapították. Tottori prefektúra a lágy ásványos vizéről és arról is ismeretes, hogy a területének 14%-a nemzeti park. Itt készül a Kurayoshi whisky is, amelyből limitált készletei miatt csak kevés érkezik Európába. A 3 éves hagyományos érlelést követően sherryhordóban finiselt whisky. Illatában az érett gyümölcsök és a csokoládé jelenik meg, ízében pedig a citrusok és a citromfű. Az édes és tésztás ízek kiegészítik egymást. A könnyű lecsengés a Tottori forrás vizére emlékeztet, amit a készítéséhez használnak.

NIKKA FROM THE BARREL

Ez a blend az egyik legismertebb japán whiskygyártó, a NIKKA cég remekműve egy rendkívül stílusos palackban. Kimagasló ár/érték arány! A whisky a Miyagikyo lepárló könnyed, lágy és a Yoichi lepárló gazdag, férfias malátawhiskyjének különleges keveréke, mely friss bourbonhordókban érett olyan tökéletesre, hogy egyértelműen fellelhető legyen benne a japán whisky minden finomsága. International Spirits Challenge 2015 - Aranyérmes

FUYU BLENDED MALT

A Fuyu japánul azt jelenti, tél. Ez a kézműves kevert whisky több, a Honshu szigetén található alappárlat blendelésével készül. A Fuyu egy erőteljes és nagylelkű keverék, amely a japán keverőmesterek tudásának bizonyítéka. Egy korjelölés nélküli japán blended whisky. A japán whiskykre jellemző selymességgel és lágysággal rendelkezik, amelyet elsősorban a felhasznált, kiemelkedően kristálytiszta forrásvíz biztosít.

KAVALAN SINGLE MALT

A King Car lepárló a meseszép hegység, a Yi-Lan lábainál található. Ezen a különleges helyen olyat vittek végbe, ami sokaknak meglepetést hozott – 2008-ban bepalackozták az első taiwan-i whiskyt. Bár a cég alapvetően nem új, de sokak számára eddig az időpontig ismeretlen volt. Már több mint harminc éve foglalkoznak ételek gyártásával, de a whisky kedvelők csak néhány éve hallhattak róla először. Ugyanis az italok egészen 2013-ig csak Taiwan-ban és Kína egyes részein voltak megvásárolhatóak, de azóta már elkezdődött a világhódító útjuk. Az itt készülő italok a terület bennszülött népéről a „kavalanokról” kapták a nevüket, ezzel is bemutatva a helyi embereket és az ország egyediségét. A klasszikus Kavalan whisky igazán friss és tiszta, ami remek élményt biztosít minden fogyasztónak.

MAKER'S MARK BOURBON

A Maker's Mark márkajelzés egy tökéletes, édes whiskyt takar, amit lehet tisztán kortyolgatni, vagy bármivel keverni. Mindenkinek a fantáziájára van bízva. Bizalommal lehet élvezni, mivel az ára is nagyon kedvező. Megalkotásánál az volt a cél, hogy létrehozzanak egy lágy, könnyű whiskyt- ami keveseknek sikerült. Színe a karamellére emlékeztet. Illatában a narancs, a kávé és vanília, míg ízében kevés fűszer, füst, fa és narancs dominál.Ha valaki kedveli a bourbon whiskeyt, és egyszer belekóstol a Maker's Mark egyedileg, kézzel viaszolt, speciális palackba töltött bourbonjébe, annak mindig lesz a bárszekrényében legalább egy üveg!

MAKER'S MARK 46 BOURBON

A megfelelő alapanyag csak az első lépés, ha igazán különleges whiskyt szeretnénk előállítani. A Makers Mark 46 Kentucky Bourbon intenzív, jellegzetes ízekkel rendelkező párlatokból indul. Azonban a végső jellegzetességeit a hosszú idő alatt kikísérletezett, kombinált, égetett francia tölgyfából készült dongákat is tartalmazó hordókban nyeri el. Ez adja különleges és nagyon jellegzetes, édes, karamelles, jellegzetesen vaníliás aromáját. Érdekesség, hogy ez az utolsó érlelés mindig a téli hónapokban történik. A gyártó észrevette, hogy nyáron az érési folyamatok gyorsabbak, télen viszont lassabbak, a lassabb folyamatok pedig kifinomultabb eredményt hoznak létre. Ez egy teljesen újfajta bourbon: merész és bonyolult, de mégis érthető és könnyen fogyasztható, ami egy igazi mesterműtől el is várható.

KNOB CREEK RYE

A Knob Creek egyike a négy clermont-i Jim Beam gyár „small batch” whiskyjének. Emellett olyan remek italok, mint a Booker’s, a Baker’s és a Basil Hayden’s tartozik a sorba. A 18. században német bevándorlók érkeztek Amerikába. Az egyikük a költözést követően megváltoztatta a nevét Jacob Beamre, és lepárlót alapított. Mivel teljesen elvarázsolta a vidéki hangulat, ezért a választása Kentuckyra esett, és a helyben termelt kukoricát és gabonát felhasználva kezdett bele a gyártásba. Az első üveg whiskyt 1795-ben adta el, Old Jake Beam néven. A lepárló igazgatása apáról fiúra szállt, a szesztilalom után pedig Colonel James Beam vette át az üzemet, amit Clermontban építettek újjá. Colonel a saját nevét adományozta a lepárlónak, így létrejött a ma is ismert Jim Beam márka. A Knob Creek Rye Whisky a legkiválóbb rozsból, kisméretű hordókban készül. Ez az egyedülálló alapanyag és elkészítési mód adja meg az italra jellemző karakteres illat- és ízvilágot.

WOODFORD RESERVE BOURBON

Az amerikai whiskeygyártók mindig is igyekeztek egyedi formájú és címkéjű palackokat megtölteni, szemben a skót whisky palackozókkal, akik szinte egyöntetűen a hagyományokat követik a palackok formai világát illetően is. A Woodford Reserve lapos üvege épp úgy a minőségre utal, mint a címkék letisztult és egyszerű grafikája. Az 1812-ben alapított lepárló ma már nem csak amerikai értelemben nagymúltú. A mélybarna, mézszerű whiskey, amit gyártanak benne, mindenkit magával ragad, aki egyszer is megkóstolta. Fűszeres karaktere a magas rozstartalomnak köszönhető (72% kukorica, 18% rozs, 10% malátázott árpa). A bourbon rajongok számára kötelező gyakorlat! Alább Jim Murray kóstolói jegyzete olvasható. Kis szériás whiskey, címkéjén feltüntetésre kerül a batch szám (melyik palackozási szériából való), valamint a palackszám is! 2015 Ultimate Spirits Challenge: Excellent, Highly Recommended
2014 Whiskies of the World Awards: Gold Medal
2014, 2012, 2011 San Francisco World Spirits Competition: Gold Medal
2013 San Francisco World Spirits Competition: Double Gold Medal

FOUR ROSES SMALL BATCH

A Four Roses Small Batch a lepárló négy különböző, limitált szériás whiskey-jéből lett megalkotva. Az érésük csúcsán lepalackozott italokból egy tökéletesen kiegyensúlyozott, gazdag, fűszeres illatú, édes-gyümölcsös, tölgyes, karamelles jegyekben gazdag whiskey született. Lecsengése kellemesen könnyed és sima, sokáig érezhető a szájpadláson.

BULLEIT RYE

Az úgy történt, hogy az alapító Thomas E. Bulleit, Jr, beteljesítve gyerekkori álmát, egy réges-régi recept alapján újra alkotta a Bulleit Bourbon whiskey-t, amelyet még az ükapja készített 1830 és 1860 között. Tom sikeres ügyvédi pályát hagyott hátra, annak érdekében, hogy 1987-ben valami újat, ismeretlent és kockázatosat próbáljon ki. A bátor vállalkozás ezúttal meghozta gyümölcsét, hiszen a Bulleit egy többszörösen díjazott, széles körben elismert, kézműves bourbon whiskey-vé nőtte ki magát az évek alatt. Ennek a sikertörténetnek egyik fontos állomása a Bulleit Rye megalkotása. Tom számára a rozs mindig is megkerülhetetlen és nagyon fontos volt, ezért is kiemelt figyelmet kap a Bulleit portfólióban. 95%-ban rozs, 5%-ban árpamaláta alapanyagból készül, így nyeri el utánozhatatlan fűszerességét és komplexitását. 2011-ben adták ki először, azóta is csak kis mennyiségben jelenik meg, az egyik legmagasabb minőségű rye whiskey a piacon. Illatában gazdag tölgyes aromák, ízében vanília, méz és fűszerek jelennek meg, hosszú lecsengése pedig ropogós, tiszta ízeket tartogat. A San Francisco World Spirits Competition dupla aranyérmese 2013-ban!

JACK DANIEL'S

A Jack Daniel's Whisky nem Bourbon, hanem 'Tennessee Whiskey'! De mi a különbség? Az igazi Jack Daniel's Whisky az aktívszenes szűrési eljárás, ami oly sima, bársonyos ízt eredményez. A mára már az USA nemzeti örökség részeként kezelt Lynchburg városkában található Jack Daniel's üzem, mely 1866 óta gyártja a márkát, az USA legrégebben bejegyzett lepárlója. A Jack Daniel's Whisky standard magas minőség bizonyítéka a jelentős piaci részesedés és a több, mint 100 év óta folyamatos szakmai sikerek a különféle kiállításokon és teszteken a világ minden pontján. A Jack Danile's Whisky a világ egyik legismertebb és legkedveltebb whiskyje.

JACK DANIEL'S GENTLEMAN JACK

Egy igazi gentlemennek a legjobb whisky jár! A Jack Daniels prémium változata, a mély aranysárga Gentleman Jack lenyűgözően összetett ízvilággal tesz mély benyomást a minőségi párlatok rajongóira. A hordóba kerülés előtt a párlat a Lincoln megyei eljárás jegyében kétszer is aktívszenes szűrésen esik át, ami esszenciálisan simává és lággyá teszi a Gentleman Jack zamatát. Tennessee egyes vidékein mind a mai napig nemcsak a lepárlás, de még a szeszes italok forgalmazása is tilos, ezért az államot az amerikaiak egyszerűen csak a "legszárazabbként" szokták aposztrofálni. A helyiek mély vallásosságának ellenére mégis itt áll Lynchburg városában a világ talán legismertebb whiskey-jének otthona, a Jack Daniel's lepárló. Az itt készült nedűk egyedülállóan tiszta és kiegyensúlyozott ízvilágának titka abban az egészen különleges, csak Tennesseeben használatos lepárlási eljárásban rejlik, amelynek köszönhetően az államban készülő italokat nem is a Kentuckyban ismert bourbon, hanem tennessee-whiskey néven illetik. A hatalmas duplaüstökben főzött Jack Daniel's Tennessee Whiskey-t az érlelés előtt egy apró lyukakkal tűzdelt, hosszú csőrendszerbe vezetik. A kis lyukakon keresztül napokon át csepeg a finom lé: átszűrődik a csövek alatt fekvő, juharfából készült faszénen, így alakítva ki a Jack Daniel's csodásan kerek és selymes ízvilágát. A Jack Daniel's Gentleman Jack palackja nem rég megújult, hogy jobban tükrözze a benne rejlő whiskey karakterét. A Gentleman Jack a világon az egyetlen whiskey, amit két alkalommal is aktívszenes szűréssel kezelnek. Egyszer a lepárlást követően azonnal, majd az érlelési folyamat végén, a palackozás előtt újra átcsepegtetik az italt egy különleges aktívszenes szűrőn, amitől az ital kivételesen sima és lágy karaktert kap. Az 1988 óta gyártott speciális Jack Daniels, az új formájú palacktól eltekintve, belső értékeit tekintve tökéletesen azonos az elmúlt több mint 20 évben gyártott termékkel. Továbbra is kizárólag a legjobb minőségű gabona és a teljesen vasmentes forrásvíz felhasználásával készül ez a Tennessee whiskey rajongói által oly kedvelt ital.

JACK DANIEL'S SINGLE BARREL

A Jack Daniel's Whiskey Single Barrel szériájának tagjai a legnagyobb odafigyeléssel és gondossággal készülnek. A tételek általában a főzde legmagasabban tárolt hordóiból kerülnek palackozásra, ahol a hőmérsékleti körülményeknek hála gazdag zamat, aroma és színvilággal gazdagodik a tétel. A Single Barrel 100 Proof limitált palackozású tétel, mely 50%-os alkoholfokon kerül palackozásra. A magasabb alkoholfoknak köszönhetően ízei és aromái további mélységgel színesedtek. A karamella, tölgy, vanília és fűszeres csodás komplexitása tarkítja. A Jack Daniel's Single Barrel 100 Proof Whiskey igazi ínyencség, így nem csak gyűjtőknek, hanem a kiváló amerikai whiskey-k szerelmeseinek is bátran ajánljuk.

CROWN ROYAL

A kanadai whiskyről az igazi ínyenceknek gyakran egyből a Crown Royal Whisky jut az eszébe. A blend első változatát 1939-ben VI. György király kanadai látogatásának alkalmából készítették. A királyi kortyok azóta is világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, a whisky előkelő kiszerelésével együtt. A Crown Royal lágy és nemes ízekkel koronáz meg minden pillanatot! A szeszpárlás tudomány, a blendkészítés művészet!' - vallja a legkelendőbb kanadai whisky megalkotója, Samuel Bronfman. A brit uralkodócsalád kanadai látogatásának tiszteletére maga az alapító/keverőmester, Samuel Bronfman alkotta. Negyvenféle összetevője között főleg rozs, malátázott rozs, de kukorica és árpamaláta párlatokat is kevertek semleges gabonaszesszel. Ahogy általában a kanadai whiskyket, a Crown Royalt is előbb házasítják, majd utána érlelik, min. 2 évig.

 

 

 

 TRZ Rendzvényház Kft.
7622 Pécs, Somogyi Béla u. 9.
10540813-2-02

Tárhely szolgáltató neve: Marketing Soul Kft.

Nyári nyitvatartás!

A Trezor - Pécs Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Trezor - Pécs Csapata